Installera WordPress manuellt

WordPress är gratis

WordPress är det mest använda verktyget att bygga webbsidor och bloggar med. Det är gratis och har stöd för en massa grymma tillägg. Om du vill starta en blogg som är helt gratis kan du skapa en wordpressblogg på wordpress.com. Du kommer då få välja ett ledigt domännamn tillsammans med .wordpress.com, till exempel: https://namn.wordpress.com/. WordPress själva erbjuder också lite olika paket till varierade priser, om man till exempel vill ha ett eget domännamn och kunna kontrollera lite mer kring funktion och utseende.

Tjäna pengar på bloggen

Om du har som syfte att tjäna pengar på bloggen så behöver du skaffa dig ett eget webbutrymme via ett webbhotell. WordPress-programmet är fortfarande gratis, men du behöver ladda ner det och sedan lägga upp det på din server på ditt webbhotell. Många webbhotell erbjuder en enkel klick-installation av WordPress, då laddas det ner och sätts upp automatiskt för dig. Det senaste har dock fler och fler webbhotell börjat ta en extra avgift för att erbjuda den enkla och smidiga varianten av wordpressinstallationen. Om du inte räds av att ladda ner och installera WordPress själv (med hjälp av instruktionerna här nedanför) så kan du spara in en del på kostnaderna för webbhotellet.

Jag vill rekommendera webbhotellet som jag använder på flera siter: one.com. Har man tur så har de extrapris på vissa domän, t ex .se. Mitt .se-domännamn kostade t ex bara 7 kr att registrera! Men i vanliga fall kostar det runt 50–120 kr/år. Om du beställer via min länk här så bjuder jag på 120 kr i rabatt! 😉

Endast 19 kr/månad

Det minsta paketet hos One.com kostar endast 19 kr/månad. Du kan installera och använda WordPress, men du måste installera det manuellt. Det är lätt om du följer guiden här nedanför.

1-klick 29 kr/månad

Det näst minsta paketet hos One.com kostar 29 kr/månad. Då får du möjlighet att installera WordPress med ett klick, en så kallad 1-klicksinstallation.

Få 120 kr i rabatt

Använd den här länken för att få 120 kr i rabatt när du köper ett paket på webbhotell och domän hos One.com.

Installera WordPress manuellt genom att följa den här guiden

Ladda ner wordpress gratis här:
https://sv.wordpress.org/download/

När du har köpt ett paket med webbhotell och domän på till exempel One.com, så loggar du in dig där med din mailadress och lösenord som du registrerade vid köpet. Har du betalat för 1-klick-installationen av WordPress så är det bara att klicka och sätta igång. Om du har köpt det billigaste paketet så behöver du installera Worpress manuellt. Följ den här guiden och hör av dig om du behöver ytterligare hjälp med installationen 🙂

PHP & databasinställningar

Från kontrollpanelen i One.com skrollar du ner till Avancerade inställningar och klickar på PHP- & databasinställningar

PHP & Databas

Om det står MariaDB inte aktiv klicka på Aktivera-knappen.

Klicka på ögat till höger på skärmen för att visa databasens lösenord.

Installera WordPress manuellt

Om du inte redan laddat ner WordPress så kan du göra det här: https://sv.wordpress.org/download/

Gå nu till Hämtade filer-mappen på din dator. Leta upp Zip-filen med WordPress och högerklicka på filen och välj Extrahera alla.

File Manager

Öppna en ny flik med kontrollpanelen på One.com (ha en flik öppen med databasinställningarna som du öppnade tidigare, för att kunna hämta uppgifter). 
Skrolla ner till rutan med Filer och säkerhet och klicka på File Manager

Ladda upp alla filer från mappen WordPress (som du laddat ner och extraherat) till File Manager.

Index.php

När WordPress-filerna är uppladdade på servern, tryck på Index.php och klicka på Visa

wordpress

Nu öppnas en flik i din webbläsare och det är här du behöver mata in uppgifterna från din databas.

Nu kopierar och klistrar du in alla uppgifter om databasen, sedan är det bara att fortsätta att installera klart WordPress!

Se även en guide på One.com över hur man installerar WordPress manuellt hos dem:
https://help.one.com/hc/sv/articles/360000314205-Hur-installerar-jag-WordPress-manuellt-

 

82 / 100